30歲才是女人的黃金時期!4個應有的保養習慣,讓肌膚像20歲時一樣水嫩飽滿~綻放最迷人的女性魅力!

30歲才是女人的黃金時期!4個應有的保養習慣,讓肌膚像20歲時一樣水嫩飽滿~綻放最迷人的女性魅力!

By POP-OL on 16 Apr 2018

好多人話25歲係女人既分水嶺,30歲後既女人更加黯然失色。但其實呢一切都只係社會定下既觀念,只要有正面嘅心態同揀啱護膚方式,30歲依然可以美麗動人,綻放光彩!

1.日夜護膚使用不同護膚品

有好多人朝早同夜晚都會用相同嘅護膚品,但對於踏入30歲嘅女性,護膚程序唔應該再咁單一,要因應肌膚需求將日間同晚間嘅保養分開。

shutterstock_573290038

我地嘅皮膚喺白天一直暴露於紫外線同埋環境壓力底下,會加速老化,護膚品應該要具備防護﹑抗氧化抗污染等功能。而晚上我地嘅皮膚會進入修復階段,就要使用修護及保濕功能嘅護膚品。

Radiante Renew and Restore Night Cream

BORGHESE新推出嘅Radiante Renew and Restore Night Creme煥彩新生修護晚霜就可以幫你喺晚間嘅黃金時期活化肌膚,進行修復。產品蘊含激活細胞再生高效配方,整晚無間斷為皮膚補水,有效改善肌膚性質、膚色,同時提升光澤感。

BORGHESE
Photo from BORGHESE

當中夜茉莉及羅望子萃取物可以促進肌膚夜間修護更新同埋增強肌膚自我防禦功能,而蓖麻油就含有豐富嘅脂肪酸,可以好容易被肌膚吸收,滋潤肌膚,改善彈性及增加柔滑感!成份當中仲有吸光類海藻-小球藻,小球藻能有助激活細胞能量及促進細胞代謝,從而有效撫平皺紋,令肌膚由內而外釋放光澤!

2.讓眼霜成為生活中的一部分

好多人會忽略眼霜嘅重要性,但女性踏入30歲後絕對要更加著重眼周肌膚保養!因為眼部位置幾乎無油脂腺,我地每日會因為唔同表情或者眨眼而郁動眼皮幾千次,細紋好易會因為咁而出現,所以搽眼霜係護膚程序入面必要嘅一步!

shutterstock_313951961

3.由頭到腳的保養

面部保養除咗每日必做嘅日常護理之外,我地仲可以用其他產品加強保養,重點改善肌膚問題。而最直接嘅方法,一定就係敷面膜!比起片裝面膜,Gel Mask嘅美容成份更易被皮膚吸收,滲入肌膚底層。

Radiante Revitalise and Firm Mask

BORGHESE全新推出嘅Radiante Revitalise and Firm Mask 煥彩修復緊緻面膜蘊含透明質酸納,能夠迅速被皮膚吸收,深層保濕,提升皮膚彈性同埋改善膚色。佢亦都含有小球藻成份,有助激活細胞能量,促進細胞代謝,撫平皺紋,煥發肌膚光彩!

BORGHESE
Photo from BORGHESE

BORGHESE
Photo from BORGHESE

一套全面嘅「保養」絕對要顧及埋面部以外嘅肌膚,就算你一絲不苟地保養好塊面,但身體嘅其他部位已經不知不覺地透露出你嘅年齡,所以身體護理都係唔可以忽略!

BORGHESE
Photo from BORGHESE

Rinfrescante Sugar Body Polish 

BORGHESE Rinfrescante Sugar Body Polish 清爽甜糖身體磨沙膏可以去除身體角質,為肌膚保濕,有效恢復光澤以及柔滑感,讓你在家中釋放壓力,磨砂後一夜甜睡。

BORGHESE
Photo from BORGHESE

4.調整好自己的心態

三十歲,對於女人嚟講就好似一條無形嘅界線,社會喺女性身上加諸好多期望,就好似「女人30歲前要結婚」、「30歲唔應該再成日轉工」,令人不禁懷疑自己係唔係應該要跟隨社會為我地定立嘅標準去行事。30歲只係社會為女性定下嘅關口,你可以選擇如何善待自己。一套適合你既護膚方式可以打救你嘅肌膚,令你唔會因為年齡變化而漸漸失去光彩。邊個話30歲女人唔可以靚?想變得更美麗就要由今日開始保養好自己!

Presented by BORGHESE

Photo Source:BORGHESE, POP-OL

Share to Facebook